Bun venit in Sura Mica

Localitati

Rusciori – Prezentare, Istoric

Traditia locala relateaza despre intemeierea satului ca, la inceputuri, s-ar fi asezat aici niste straini. intre Sura Mica si Cristian, care isi construiesc sapte locuinte modeste.

Dupa 20 de ani, existau deja 21 de case, locuitorii muncind insa in cele doua sate invecinate, neavând nici pamânt, nici inventar agricol. Intre timp, in padurea invecinata a noului sat se stabilise o banda de tâlhari care pradau negustorii si calatorii de pe “drumul regal”.

Intr-o zi este pradata si o localnica, fiul ei fiind dus in captivitate. A doua zi, printr-un siretlic, capitanul tâlharilor este prins de aceasta inimoasa femeie. Pe capul acestuia, magistratul Sibiului pusese ca recompensa o mare suma de bani, suma pe care aceasta simpla si modesta femeie o refuza, cerând in schimb ca satul ei natal sa primeasca un hotar propriu. Dorinta ei este satisfacuta si astfel locuitorii din Rusciori nu mai trebuie sa munceasca pamântul altora, satul fiind scutit din acest timp de impozite.

Localitatea, eliberata de teroarea hotilor si inzestrata cu hotar propriu, se dezvolta in continuare rapid, se cladesc case noi, se adauga alte ulite. Dar nu pentru prea multa vreme, spune legenda. Documentele care garantau aceste drepturi au disparut in mod misterios, Ruscioriului fiindui impuse impozite grele ce au impovarat viata satenilor. Pe undeva, aceasta legenda are si un sâmbure de adevar, daca pâna in zilele noastre a ramas denumirea de “Fântâna hotilor”.

Istoricii sustin ca la inceputul secolului al XII-lea existau aici circa zece gospodarii. Locuitorii se ocupau cu agricultura, cresterea animalelor si diverse mestesuguri casnice. Satenilor le revenea si sarcina importanta de a proteja drumul comercial care lega Sibiul de centrul si vestul Transilvaniei, drum care trecea la acea data prin Sibiu, Mag, Apoldul de Jos, Alba Iulia. Din punct de vedere etnic, populatia era mixta, pe lânga bastinasi au aparut in timp grupuri de sasi iar mai târziu, in jurul anului 1241. o populatie bulgara, refugiata in Transilvania, si asezata cu consimtamântul puterii in câteva sate precum si in Rusciori.

Galerie Foto Rusciori

Rusciori – Repere cronologice

Numele localitatii Rusciori de-a lungul anilor:

Româna:
Ruscior, Rusciori;

Maghiara:
1380 – villicus et villa Ruthenica
1403 – plebanus de villa Rutenorum
1448 – Rewsdorffchin, Rewsdorffchin
1468 – Rwzdorffchen
1494 – Rwssdorffchyn
1503 – Rusdorffyin, Rysdorffgin
1507 – Rwzdorffkyn

 • 1380 – prima atestare documentara sub denumirea latina Villa Ruthenica intr-un document din 21 iunie emis de Congregatia Scaunului Sibiu este amintit printre martorii chemati la rezolvarea unui conflict intre satele Vurpar si Rosia
 • 1403 – Parintele Mihail este amintit ca martor
 • 1494 – satul a fost incendiat in urma unei invazii turcesti. Sec XV – unele comune erau socotite ca “pertinentiae” ale Sibiului, fiind nevoite sa respecte anumite obligatii, printre ele fiind si comuna Rusciori alaturi de Avrig, Bungard, Rasinari, Vestem, Mohu, Cârta
 • 1496 – locuitorii satului isi fac prima biserica
 • 1572 – erau atestate 49 de familii in sat
 • 1657 – Racoczi al II-lea, trecând cu oastea sa prin zona, nimiceste tot satul
 • 1691 – in sat sunt atestati 39 de contribuabili si patru vaduve. Localitatea a fost deseori incendiata de turci, iar locuitorii nu aveau la dispozitie o cetate unde sa se poata adaposti.
 • 1712 – in sat se gasesc 61 de contribuabili, cele 56 de gospodarii posedând 133 de boi, 35 cai, 13 mânji, 108 vaci si vitei, 138 de oi si capre, 99 familii de albine si 156 porci. Culturile principale erau grâul, ovazul si orzul. In conscriptie comuna este in continuare pertinenta Sibiului, alaturi de multe altele.
 • 1793 – intregul sat a fost ars pâna la temelii
 • 1794 – anul atestarii unei scoli in sat, documentele vorbind de refacerea cladirii scolii. Se presupune ca aceasta era mult mai veche
 • 1850 – populatia satului a ajuns la 508 locuitori
 • 1930 – populatia satului era de 852 locuitori, ulterior inregistrându-se o scadere astfel:
 • 1956 – satul numara 681 locuitori
 • 1966 – populatia ajunge la 671 locuitori. Aceasta este consecinta imediata a procesului intens de industrializare a municipiului Sibiu, industria atragând multi tineri din localitatile invecinate.
 • 1954 – 1955 – prin contributia baneasca si prin munca satenilor s-a construit Caminul Cultural
 • 1957 – se infiinteaza CAP Rusciori cu 15 familii. Suprafata de teren este de 74 hectare.
 • 1962 – CAP Rusciori se unifica cu cel din Sura Mica, Ruscioriul participând cu 102 familii si cu o suprafata de 341 hectare.
 • 1978 – s-au efectuat reparatii capitale la Caminul Cultural. Scoala Generala si Gradinita, s-au construit poduri si podete. In deceniile VII-IX renumele formatiilor artistice ale satului au depasit granitele comunei. Anual, formatiile corale, de dansuri populare, grupurile vocale, renumitul taraf de copii, brigada artistica de teatru, au dat spectacole in cadrul Festivalului National Cântarea României, cât si in cadrul localitatilor invecinate.
 • 1980 – 31 august, satenii sarbatoresc 600 de ani de atestare a localitatii, prin organizarea intrunirii “Fiii satului” 3000 de cetateni

Comments are closed.