Bun venit in Sura Mica

ONG Sura Mica

Organizatii Non-Guvernamentale din Sura Mica

Societatea civila a comunei SURA MICA a fost deosebit de activa in ultimele secole. Cea mai mare organizatie “Gustav Adolf”, fondata in 1861 in Medias, avea si in Sura Mica o filiala. Aceasta organizatie avea ca scop promovvarea constiintei si apartenentie membrilor acesteia care aveau diverse probleme.

Printre reusitele de care s-a bucurat organizatia este mentinerea unitatii lumii evanghelice germane.Organizatia Generala Feminina avut un aport important, fiind infiintata in anul 1884 la initiativa preotului Friedrich Muller. Datoria acesteia consta in promovarea pe plan local si national a Bisericii Evanghelice prin sprijinirea sistemului scolar confesional, ingrijirea nevoiasilor si calificarea fortei de munca pentru asistenta medicala.

Un rol important in dezvoltarea si modernizarea agriculturii comunitatii l-a jucat “Organizatia de Agricultura a Sasilor Transilvaneni”, care a fost fondata in anul 1845, ajutand din primii ani de existenta la imbunatatirea drastica a agriculturii si formand un lung sir de agricultori de succes.

Organizatia Raiffeisen formata cu putin timp inainte de sfarsitul secolului XX a inregistrat si ea mari succese prin acordarea de credite foarte avantajoase, organizatia a salvat unele gospodarii ale comunitatii. Viata comunitatii a fost de altfel influentata de zilele festive ale organizatiilor care avtivau aici.

Asociatia Crucea Albastra pentru Romania – “CARO”

Scopul asociatiei il constituie gurarea de asistenta de specialitate si diaconica pentru cei bolnavi de alcoolism si familiilor lor. Asociatia si-a luat numele de la Federatia Internationala a Crucii Rosii care are sediul la Berna- Elvetia, organizatie care a fost fondata in 1977 de catre preotul Lucien Rochat ca o miscare crestina de ajutorare a persoanelor cu dependenta de alcool si a familiilor lor.

Este activa azi in peste 40 de tari. In România a fost prezenta din perioada interbelica in sânul comunitatii sasilor ardeleni, respectiv a Bisericii Evanghelice Lutherane. In 1990 când preotul evanghelic dr. Christian Weiss din comuna Câlnic (jud. Alba) a avut initiativa reinfiintarii acestei asociatii, au fost invitati si crestini ortodocsi, reformati, romano-catolici si greco-catolici, pentru a se alatura acestei initiative.Astazi exista o asociatie condusa de un presedinte ortodox, preotul Constantin Necula. impreuna cu un vicepresedinte evanghelic, pr. Dietrich Galter.

In anul 1993 s-au pus bazele pentru infiintarea asezamântului Nazaret ca centru de recuperare pentru barbatii dependenti de alcool si alte droguri, cladirea fiind pusa la dispozitie de biserica evanghelica din România. Este vorba de fosta Casa Parohiala din Sura Mica care a ramas practic aban-donata dupa exodul masiv al populatiei germane din zona. Aici in perioada 1995-1996 s-au efectuat importante lucrari de renovare si reamenajare, astfel incât la inaugurarea oficiala din iulie 1996 capa-citatea crescuse la 12-15 locuri. De atunci exista aproape in permanenta o lista de asteptare.

In anul 2002 capacitatea a fost extinsa la 22 de locuri prin renuntarea la locuinta de serviciu a administratorului. Azi asezamântul Nazaret este un centru de tratament recunoscut in tara si strainatate, care in ciuda numeroaselor probleme ce trebuiau in-fruntate in acesti 10 ani de “pionierat” a reusit sa acorde o asistenta de calitate celor care si-au pus sperantele in eforturile acestei institutii.

In aceasta perioada peste 500 de barbati au cautat ajutor, aflând ca “nu este o rusine sa fii bolnav, dar este o rusine sa nu te tratezi”. Si ca “numai tu singur poti reusi dar nu poti reusi de unul singur”. Prin internarea in centru se asigura intrarea pacientilor intr-un mediu protejat unde se realizeaza protejarea respectiv reabilitarea psiho-sociala. Pacientul poate dobândi in câteva luni cunostinte diverse si isi poate dezvolta aptitudinile pentru a putea ajunge la ab stinenta stabila si durabila.

Rostul acestei institutii este acela de recuperare, a primi si a accepta omul dependent asa cum este, a-l ajuta si a-l insoti o bucata de drum pentru a-i arata drumul intr-o viata in care omul poate si trebuie sa-si asume din nou raspunderea.

Telurile terapiei sunt reabilitarea sanatatii fizice si psihice, recunoasterea bolii, intelegerea mai profunda a factorilor cauzatori si a evolutiei dependentei pe fundalul datelor biografice. Maturizarea emotionala a personalitatii, capacitatea de a face fata problemelor vietii, fara a recurge la drog.

Insusirea unor aptitudini si tehnici noi pentru depasirea crizelor, capacitate mai buna de introspectie si exprimare mai buna a starilor emotionale, restabilirea capacitatii de munca. imbunatatirea relatiilor familiale si sociale, regasirea unui sistem de valori morale, a unor teluri in viata.

De peste 10 ani “Nazaret” are o echipa profesionista care invata in fiercare zi de la pacienti si spera sa reuseasca impreuna: Dr. Holger Lux, psiholog Vasilc Soaita, ergo-terapeut Petru Diaconescu, consilier spiritual Nicu Stanca, prof. Cezar Marian, sunt cei care vegheaza zi de zi pentru mai binele celor bolnavi.

Sediul in Sura Mica. nr. 405. tel: 0040-69-577.316, fax: 0040-69-212.777
Persoana de contact: dr. Holger Lux Presedinte: dr. farmacist Lux Ingrid

   

Fundatia pentru Educatie Eco-Sociala – “Kinderbauernhof”

In anul 1991, presedinta filialei Sibiu a Asociatiei Nationale a Femeilor cu Diploma Universitara din România a solicitat Comunitatii Evanghelice din Rusciori si Primariei din Sura Mica inchirierea casei parohiale si dreptul de-a desfasura in aceasta localitate un experiment didactic: „o scoala de lânga scoala” care sa ofere copiilor din marile aglomerari urbane posibilitatea sa cunoasca si mediul rural, atât ca producator al celor mai importante bunuri materiale strict necesare existentei dar si ca izvor al civilizatiei umane.

Membrii fondatori sunt cetateni români si câtiva straini care au adoptat, aprofundat si deversificat scopurile si obiectivele experimentului.

Scopurile fundatiei sunt:

 • sa ofere copiilor din marile centre urbane posibilitatea de a cunoaste satul si de a invata sa respecte si conserve valorile civilizatiei rurale;
 • sa asigure un mediu intensiv de limba germana copiilor care studiaza aceasta limba,in vederea perfectionarii ei si a depasirii barierei psihologice in exprimarea libera;
 • sa transmita câteva cunostinte despre cultura si civilizatia germanilor din România;
 • sa ofere copiilor in primejdie, copiilor dezavantajati social si copiilor strazii, ocrotire si educatie sau posibilitatea participarii la un program adaptat nevoilor imediate ale grupului in cauza;
 • sa atraga, sa motiveze si sa scolarizeze cât mai multi tineri, elevi de liceu si studenti, ca voluntari in activitati sociale utile.

Principalele proiecte in desfasurare sunt:

 • “Eco-Ferma Copiilor”. Anual in vacantele scolare 4 grupuri de 50 copii copii din Bucuresti, Baia Mare, Satu Mare, Bacau, Târgul Secuiesc, Craiova, participa câte 10 zile la un program de educatie eco-sociala.
 • „Alta scoala” in timpul anului scolar aici vin clase de elevi cu invatatorii lor pentru a desfasura aici lectiile participând concomitent la programul de educatie eco-sociala.
 • “Impreuna” Pentru grupuri de copii care sunt asistati social de diferite asociatii sau institutii (primarii) se ofera vacante cu program special de comunicare, socializare, educatie (igiena, comportamente, civilizatie, toleranta interetnica etc.) si recreere.
 • “Iubire de-aproape ” Copii dezavantajati social din Centre de zi din Bucuresti si Sibiu petrec perioada sarbatorilor Craciunului, Anului Nou si Pastilor, ca intr-o familie, partcipând la toate activitatile traditionale ale locului si a pregatirilor aferente.
 • “Integrare” Anual 2 – 4 tineri care au depasit 18 ani si nu au avut adapost si loc de munca au fost angajati pentru 6 luni la fundatia noastra si asistati psihologic si social cu scopul formarii (treptate) deprinderilor de munca dupa care au fost sprijiniti in gasirea unui loc de munca.
 • „Tabara interetnica, interculturala, internationala ” Aceasta tabara organizata prin Institutul pentru Relatii Externe al Germaniei in Sibiu are ca participanti copii de etnie germana din Ungaria, Republica Moldova, Ucraina si România, la un program de educatie ecosociala si de promovare a limbii germane.

Peste 7000 de copii au beneficiat de serviciile fundatiei iar din relatarile copiilor si a parintilor sau din articolele aparute in diferite ziare locale si centrale reiese ca: “Aici au invatat multe lucruri foarte importante pentru viata: De unde vine pâinea, laptele, zarzavatul, fructele si carnea? Unde si cum traiesc oamenii care ne ofera pâinea, laptele, zarzavatul, fructele si carnea? Copiii au facut fiecare o pâine, au muls vaca, au observat si hranit animalele, au participat la sarbatorile satului, au invatat sa-1 inteleaga si sa-1 pretuiasca. Ei si-au perfectionat cunostintele de limba germana, au invatat multe cântece si s-au distrat de minune.”

Grupul membrilor si voluntarilor fundatiei KINDERBAUERNHOF desfasoara la Bucuresti o serie de proiecte:

 • “Un zâmbet pentru copiii cu boli incurabile”- teatru de papusi interactiv organizat de tinerii voluntari si moderatori,prezentat la Spitalul de Copii cu Leucemie si Seropozitivi.
 • “Un zâmbet pentru fiecare” – teatru si jocuri organizate de moderatori in parcul Herastrau pentru copii si un program separat pentru parintii acestora.
 • “Terapie prin arta”- expozitie cu vânzare si program de colinde organizat de tinerii voluntari pentru a favoriza donatii de tablouri pentru institutiile care lucreaza cu copii defavorizati.
 • “Colinde, colinde…”- program de felicitari si de multumire pentru prietenii fundatiei si partenerii care au ajutat sau de la care se asteapta ajutor in viitor.
 • „Ajutati-ne sa putem ajuta” – bazar de Craciun – program de strângere de fonduri necesare derularii activitatii fundatiei.

Toate activitatile se desfasoara cu personal voluntar. Cei mai multi sunt tineri, fosti beneficiari ai serviciilor fundatiei ca elevi. Unul din obiectivele principale este cel al pregatirii temeinice a voluntarilor. Programul cuprinde:

 • o instruire generala pentru munca diversa cu copii si tineri (pe diferite nivele: incepatori, moderatori, lideri, facilitatori). In ultimii 3 ani aceasta instruire a fost facuta la Bodstadt, in Germania de o asociatie partenera (AGJA-CVJM-Bonn) al carei obiectiv principal il constituie formarea de formatori.
 • o pregatire specifica pentru derularea proiectelor la care vor lucra si care trebuie adaptate necesitatilor speciale fiecarui grup pe care voluntarul il insoteste. Pregatirea se defasoara cu specialisti, colaboratori

voluntari sau prin prestare de servicii in cursul anului scolar, la sfârsit de saptamâna.

Fundatia este implicata si in proiecte care presupun parteneriate cu organele de administratie locala, implicându-se si in viata comunitara si economica a localitatii. Ea este si initiatoarea Asociatiei Crescatorilor de Animale Rusciori.

Comments are closed.