Bun venit in Sura Mica

Viata spirituala

Biserica cu hramul „Sfintii Arhangheli Mihail si Gavril”

Românii din Sura Mica nu au avut biserica pâna in 1780. Pe la aproximativ 1740 au incercat sa construiasca o biserica din lemn pe terenul unde se afla astazi cimitirul ortodox, fiind opriti de sasi pentru ca acestia nu erau interesati de o stabilire definitiva a românilor in localitate.

In 1780 la ordinul Ministerului Culturii Imperiului Austro-Ungar sasii au fost obligati sa puna la dispozitie un teren de constructie si sa sprijine edificarea acesteia. A fost construita o biserica de lemn pe actualul amplasament al parohiei românesti. sasilor sa dea teren si mijloace materiale românilor pentru construirea unei biserici, aceasta datorita trecerii românilor la confesiunea greco-catolicilor.

Biserica a fost construita pe locul unde se afla astazi casa parohiala. In aceasta biserica din lemn care aminteste de o manastire a unui sat demunte se tine slujba pâna in 1889, an in care a fost cladita actuala biserica care sta sub patronatul sfântului Arhanghel, preot fiind Aron Mihuletiu (1884 – 1914).

Este vorba de o biserica simpla cu o nava, un cor amplu si in turn clopotnita. In 1948 este preschimbata in biserica ortodoxa prin lege. in 1992 1994 biserica este marita de la 87,8 mp la 134,9 mp, cheltuielile fiind suportate de catre enoriasi.

Marirea bisericii a devenit necesara datorita cresterii demografice. O parohie a fost infiintata abia in 1804. Registrele bisericesti au fost tinute de comunitatea ortodoxa invecinata din Ocna Sibiului. Intre anii 1992-1994 biserica a fost extinsa dublându-se capacitatea, sub indrumarea preotului paroh Ilie Fleseriu, extinderea efectuându-se in zona altarului existent si continuarea navei existente cu un naos de forma patrata incadrat de doua abside laterale si absida altarului de forme poligonale, asigurându-se: extinderea suprafetei utile de la 87.80 mp la 134,90 mp. Totul prin contributia comunitati ortodoxe din sat si din donatii.

   

Biserica Evanghelica de Confesiune Augustana

Biserica evanghelica este monument istoric si a fost cladita in jurul anului 1280 in forma de bazilica romanica cu trei nave, fara clopotnita. Din acesta biserica s-au pastrat câte patru stâlpi in fiecare parte a navei centrale, legati intre ei prin arcade semicirculare in peretele sudic al navei principale, nava laterala din sud, boltita in cruce, precum si doua travee boltite ale navei laterala din nord.

In cuprinsul anului 1506, biserica a fost reconstruita in stilul goticului târziu. Lipita de fatada vestica se ridica o clopotnita ma-siva cu o galerie de aparare si cu un aco-peris piramidal. Intrarea in clopotnita este in acelasi timp si intrarea in biserica.

In registrul parohiei pentru acel an se gaseste urmatoarea inscriptie: “Johanes Welther Schlteten anul 1506, ein Dominikaner Monch und Baumeister (un calugar dominican si constructor) ecclesiae edificatur”.

Lucrari de restaurare si reparatii s-au efectuat in anii 1676, 1715, 1761, 1781, 1856 si mai apoi in 1913, 2004. Turnul clopotnita a fost consolidat in 1959 cu un fundament de beton, inconjurat cu doua centuri de beton, el riscând sa se prabu-seasca in acel moment. in 1963, corul a fost consolidat cu centuri de beton deasupra si sub ferestre, iar acoperisul bisericii a fost reparat.

Din incinta de traseu (aproximativ oval) care inconjura biserica, s-a mai pastrat un singur fragment pe latura sud-vestica, amintind de stilul constructiv si maiestria mesterilor sasi din perioada medievala.

   

Biserica Evanghelica C. A. din Rusciori

Edificiul este catalogat in literatura de specialitate ca fiind monument istoric. A fost initial o mica biserica sala romanica fara clopotnita si cu un cor de forma rectangulara.

Din acest edificiu s-a pastrat arcul de triumf semicircular, o fereastra mica romanica in peretele estic al corului, trei ferestre circulare in peretele sudic al navei (actualmente zidite) si portalul din vest (si acesta actualmente zidit). In jurul anului 1500 se fac modificari (deasupra corului se ridica tumul clopotnita) si renovari in 1699 iar mai apoi in 1725. Altarul dateaza din 1734, baldachinul amvonului din 1735 (pictat de Martinus Stock). Unul din cele trei clopote dateaza din 1742.

   

Biserica ortodoxa româna “Adormirea Maicii Domnului – Rusciori”

Pâna la construirea actualului lacas de cult, in satul Rusciori a existat o alta biserica veche din lemn, adusa din satul invecinat Mag, la inceputul secolului al XIX- lea. Edificiul era necesar pentru a deservi celor 10-15 familii românesti stabilite aici si era amplasat la marginea satului pe colina numita “Zaharia” lânga padurea Mastacanilor.

Biserica este situata pe strada româneasca. in partea de sus. pe un loc mai ridicat. Din vechea biserica nu a mai ramas nici o urma si datorita faptului ca aceasta ameninta cu prabusirea. S-a trecut la construirea unei noi biserici. Degradata din cauza intemperiilor, in 1910, consiliul parohial, preot paroh fiind N. Platos, epitropi Samoila Neagoe si Ioan Cotora, au inceput construirea actualei biserici, contributii substantiale aducând credinciosii satului Rusciori, precum si consatenii plecati in America. De asemenea ajutor material a venit si printr-o colecta a celorlalte parohii din jur.

Construirea bisericii s-a desfasurat in anii 1910 – 1912, iar binecuvântarea ei s-afacut in 16 septembrie 1912. de catre un sobor de preoti, avându-1 in frunte pe asesorul consistorial, protopresbiterul Lazar Triteanu, delegatul mitropolitului Ioan Metianu. Biserica este construita din caramida si piatra, având forma de nava, cu doua abside laterale semicirculare, care fiind destul de mici confera planimetric aspectul de biserica in cruce. Este acoperita cu tigla iar turnul cu tabla zincata.

Dupa zece ani, biserica este devastata de un incendiu. A fost reparata si renovata de Maria Roth, casatorita in Bucuresti cu un român instarit, Ioan Boranescu. Intre anii 1924-1926, a inzestrat biserica cu un cafas pentru cor si a suportat pictarea in intregime a catapetesmei si a celor patru evan-ghelisti, precum si dotarea cu masivele strane de stejar, asezate jurimprejurul corpului bisericii. Maria Boranescu este socotita printre principalii ctitori ai bisericii.

Printre obiectele de valoare se inscriu cele sapte icoane pe sticla, doisprezece minee datând din jurul anului 1850 si Chiriacodromionul lui Andrei Saguna. In perioada anilor 1979 – 1981 s-au efectuat reparatii la acoperis, acesta fiind inlocuit complet. Dintre preotii care au avut un rol important in aceasta parohie ii amintim pe preotii Iliovici, D. Simedrea, N. Sureanu, cei care au pus bazele pentru construirea lacasului, precum si preotul Nicolae Platos in timpul caruia s-a facut zidirea.

Preoti ce au slujit in Bisericile comunei de-a lungul anilor

Comments are closed.