RUSCIORI
Satul Rusciori este situat spre Nord-Vest de orașul Sibiu la 9 km, inițial a fost comună, iar după organizarea teritorială din anii 1960 a devenit sat component al comunei Șura Mică. Prin mijlocul satului curge valea Rusciorului numita și valea Săpunului.
Despre intemeierea satului s-au vehiculat cateva legende.Mai demult,drumul principal între orașele Sibiu si Alba Iulia ,trecea prin vatra satului de astăzi. Odată ,o femeie bătrana avand un butoi cu rachiu a trecut pe acest drum venind dinspre Sibiu. Dupa ce a trecut de sat la punctul numit ”Padina”,hoții ,care mișunau prin aceste locuri,i-au ieșit în cale,i-au băut rachiul,lăsand-o apoi liberă.Bătrana s-a intors din nou la Sibiu ,și-a umplut din nou butoiul cu rachiu ,pe care a avut grijă să-l otravească ,luand iarași drumul spre Alba Iulia. Din nou a fost atacată de hoți, din nou i s-a luat butoiul cu rachiu. Hoții,consumand băutura,au amețit,bătrana le-a taiat capetele,scăpand astfel drumul de hoți. O altă versiune spune că bătrana a avut asupra ei paine ,în loc de rachiu si ,o a treia versiune,spune că hoții i-au furat băiatul pe care ea îl cauta. Baiatul ei știa că rachiul e otrăvit și deci,nu a băut ,scăpand teafăr. Ca rasplată că a scapat drumul de hoți ,ea a primit din partea orașului Sibiu,dreptul de a stăpani pămantul din aceasta vale,unde și-a zidit apoi casa. În amintirea acestui fapt ,sigiliul comunei avea înainte o sabie în mijloc.
Se amintește pentru prima dată de comuna Rusciori sub numele de vila Rutenica pe la anul 1380,cand delegatul comunei,Hanskercze a luat parte la o sedintă a Comitetului Sibiu. Pe la anul 1403 ,Parintele Mihail din vila Rutenica e amintit ca martor. Comuna nu a fost mare,în anul 1488 avea 12 gazde si 4 săraci. La o invazie a turcilor,în anul 1494 satul întreg a fost ars. În anul următor,locuitorii au primit o subvenție din casa celor Sapte Scaune,pentru rezidirea caselor arse.În anul 1496 locuitorii sunt deja în stare a-și face o biserică si primesc 10 zloți de la aceeasi casă ,a celor Sapte Scaune. În 1503,pentru întărirea zidurilor de apărare ale bisericii,primesc înca 17 zloți si 45 dinari din casa orașului Sibiu.
În timpul reformei lui Luther o mare miscare religioasă se simte aici . Starea socială a satului lăsand mult de dorit,în anul 1599 conducerea Comitetului a dat o lege prin care cetațenii erau obligați a se uni prin căsătorie si a nu mai trăi in concubinaj.S-au stabilit taxele ce aveau dreptul sa le încaseze funcționarii pentru serviciile ce le făceau locuitorii.
Rusciorul si Bungardul erau comunele cele mai mici din județul Sibiu.Ele plăteau impozitele cele mai mici dintre toate comunele județului,fiind cele mai sărace.În timpul războaielor,comuna Rusciori are mult de suferit. În anul 1657 Racotzi al II-lea trece cu oastea sa prin Rusciori și nimicește întreg satul. Cu toate acestea în 1691 sunt 39 de contribuabili si numai 4 văduve.În anul 1695 se face o casă parohială nouă iar in 1699 se renovează biserica.
În timpul năvalirii curuților,din 1703 pană în anul 1708 ,locuitorii părăsesc comuna și de abia în anul 1709 preotul începe iar cu inducerea în matricole. În anul 1712 sunt 53 de contribuabili si 3 văduve. În anul 1742 s-a cumpărat al doilea clopot la biserica despre care se spune că a fost sfințit de un călugar ortodox.Numarul populației crește în continuu și astfel în 1839 găsim 68 ortodocsi si 298 protestanți .Populația satului a arătat mereu o mare putere de viată.
Istoric
Biserica Ortodoxă Romană ,pană în anul 1912 era construită din lemn,pe deal. În 1912,din inițiativa slujitorului altarului bisericii ortodoxe romane și a credincioșilor săi,se pune temelia actualei biserici.
Biserica Evanghelică Lutherană a fost zidită în anul 1676;a fost renovată si înzestrată cu mobilierul necesar și orgă din ajutorul dat de D-na Maria Brănescu.
Scoala primară de Stat ,pană în anul 1930 a funcționat în casele parohiale proprietatea Bisericii Ortodoxe Romane.În anul 1930 din inițiativa D-lui Ilie Brad ,preot învatator,s-a construit localul școlii primare de Stat,cu o sală de învațamant și o cancelarie pentru director și învățator.
Scoala Evanghelică Lutherană a fost zidită în anul 1891;avea 2 săli de învățămant.Sub același acoperiș se aflau și locuințele învățătorilor.
Primăria comunală a fost zidită în anul 1889 și constă în două camere în care erau instalate biroul notarului si biroul primarului.
Poze comuna
Fiecare casă are povestea ei, o poveste construită de oameni în timp. Orice om se gândește cu drag la casa bunicilor, care are multe povești de spus, povești frumoase din vacanțele petrecute în sat, poveștile noastre, ale generațiilor trecute și a generațiilor viitoare. Timpul trece. Fiecare om își creează propriul drum, propria casă și propria poveste. Casele din Șura Mică sunt mărturia poveștilor oamenilor care au sălășluit în ele. Zidurile păstrază în măreția lor câte o fărâmă din fiecare poveste, dar nu o spun. Câte povești ascund zidurile caselor puțini dintre noi știm. Poveștile caselor se spun acolo, în sat între oameni, fiecare om știe povestea lui, povestea casei lui.
Last modified: 19 noiembrie 2024